Piszke főzelék- Piszke mint a rák elleni titkos fegyver
Receptek
Miért érdemes piszke főzeléket készíteni?A piszkében található vitaminok különféle jótékony hatással bírnak a szervezetre ami sokféle betegsék kialakulásának kockázatát csökkentik mint például a magasvéárnyomás, cukorbetegség, stroke vagy a demencia. Ha szereted a piszkét magában fogyasztani feltétlen készítsd el főzelék formájában is, mert isteni finom!
Hogy néz ki a piszke és miért szeretjük annyira?
Termése egy fehér erezetű, sárgászöld színű, nagyméretű gyümölcs amikor megérett a nap fényének megvilágításával pirosas színt láthatunk. Héja finom tapintású, melyen keresztül a magok homályosan láthatóak. Íze kicsit savanykás de kellemes. Fürtvirágzatából 1-4 termés fejlődik ki amely általában július elején vagy közepén fejlődik ki és bő termést hoz. Közepes nedvességtartalmú. A piszke amellett, hogy kellemes ízű számos vitamint is tartalmaz mint például: A piszke gazdag káliumban, foszforban, kálciumban és megtalálható benne a A-, B1, C, D- vitamin is. Így okkal használhatjuk a piszke bogyóira a "kicsi a bors de erős" kifejezést ugyanis az immunrendszer kivűló támogatója ez a finom gyümölcs.
Milyen jótékony hatása van a piszkének?
1. Védi a szív egészségét
A piszke számos hatóanyagot tartalmaz amely védi a szív egészségét a szívbetegségekkel szemben. A piszkében található káliumnak köszönhetően az érvédő funkciója rendkívül fontos és ez mellett segít a vérnyomás valamint a pulzus szabályozásában.
2. Támogatja az agyműködését
A túl magas vasszint agyműködési zavarokat okoz aminek hatására a szabadgyökök száma is megnövekszik.A közkedvelt piszkében megtalálható citromsav meggátolja a vas szint felhalmozódását így számos betegséget mint például az Alzheimer-kór, valamint a stroke kialakulásának esélyét csökkenti
3. Vércukorszint stabilizáló hatása
A 2-es típusú cukorbetegség számos velejáró betegség kialakulásához vezethet mint például a Stroke, különféle szívbetegségek kialakulásának kockázata és a demencia. A piszke kiválóan szabályozza a cukor szintet ezzel is megelőzve a betegségek kialakulását. Magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a cukor felszívódását így megelőzve a hirtelen cukorszint emelkedését és az azzal járó falási rohamot melynek következménye a kóros elhízás. A benne található klorogénsav-tartalma is lassítja a szénhidrát felszívódását.
4. Rákelleni hatása
A fitonutrienseket, antioxidánsokat tartalmazó ételek csökkentik a bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. A piszkében megtalálható számos anyag közül a folát, fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin játszik fontos szerepet mert , ezek a tápanyagok felelősek az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások létrejötte miatt, amik hiányában nagyobb kockázattal alakulnak ki a különfélre rákos megbetegedések. Számos állatkísérletben bizonyították, hogy a piszke mésnéven egres valóban csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát mint például az emlőrák, hasnyálmirigyrák és a vastagbélrák.
Hogyan lesz a piszkéből piszke főzelék?
Piszke főzelék hozzávalói:Elkészítése:
Elkészítés: Tegyük fel 1 liter vízben a fél kg piszke bogyóit, melegítsük az első forrásig. Közben készítsük el a habarást: 3 evőkanál liszthez adjuk hozzá a tejszínt kevés vízzel, keverjük csomómentesre, majd folyamatos kavarás mellett öntsük hozzá a piszkéhez. 5-10 perc alatt sűrítsük be. Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a cukrot.