Mákos guba: A régmúlt közkedvelt étele
Receptek
Mákos guba a régi idők emlékeire vezet vissza minket amikor anyáink és nagy anyáink serényen forgolódtak a konyhában, hogy elkészítsék mindenki kedvencét a mákos gubát. Rengeteg emlék köt ehhez az ízhez minket. Ha szereted akkor ne habozz elkészíteni! :)
Mákos guba hozzávalók
- 10 db szikkadt kifli
- 1liter tej
- 1csom vaníliás cukor
- 15 evőkanál darált mák
- 7 evőkanál porcukor
Mákos guba elkészítésének menete
1. A szikkadt kifliket körlbelül 1cm vastakra váguk.
2. A tejet felforraljuk majd forralás közben hozzáadjuk a vaniliás cukrot. Ha ennél édesebben szeretnénk tehetünk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot.
3. Ezt követően a karikára szelt kiflit a forró vaniliás cukros tejjel leöntjük majd leszűrjük róla a tejet és kinyomkodjuk kicsit.
4. Egy jénai tálba a beáztatott kifliket egymés mellé pakoljuk majd porcukrot és darált mákot keverünk össze és megszórjuk vele a kiflik tetejét. A folyamatot addig ismételjuk míg a hozzávalók el nem fogynak. Ha megmaradt valamennyi orcukros mákunk akkor nyugodtan szórjuk a tetejére.
5. Az ízek összeérésének rásegítésérte tegyük be a sütőbe 180 fokon 5-6 percre. De a mákosguba elkészítés után azonnal is fogyasztható.
Ha nincs otthon kifli kiválóan készíthető szikkadt kenyérből vagy zsemléből is mákos guba. :)