2024. November 22. (Péntek)

Mákos guba: A régmúlt közkedvelt étele

Receptek SznAnna SznAnna
Mákos guba a régi idők emlékeire vezet vissza minket amikor anyáink és nagy anyáink serényen forgolódtak a konyhában, hogy elkészítsék mindenki kedvencét a mákos gubát. Rengeteg emlék köt ehhez az ízhez minket. Ha szereted akkor ne habozz elkészíteni! :) Kifli

Mákos guba hozzávalók

  • 10 db szikkadt kifli
  • 1liter tej
  • 1csom vaníliás cukor
  • 15 evőkanál darált mák
  • 7 evőkanál porcukor

Tej

Mákos guba elkészítésének menete


1. A szikkadt kifliket körlbelül 1cm vastakra váguk.
2. A tejet felforraljuk majd forralás közben hozzáadjuk a vaniliás cukrot. Ha ennél édesebben szeretnénk tehetünk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot.
3. Ezt követően a karikára szelt kiflit a forró vaniliás cukros tejjel leöntjük majd leszűrjük róla a tejet és kinyomkodjuk kicsit.
4. Egy jénai tálba a beáztatott kifliket egymés mellé pakoljuk majd porcukrot és darált mákot keverünk össze és megszórjuk vele a kiflik tetejét. A folyamatot addig ismételjuk míg a hozzávalók el nem fogynak. Ha megmaradt valamennyi orcukros mákunk akkor nyugodtan szórjuk a tetejére.
5. Az ízek összeérésének rásegítésérte tegyük be a sütőbe 180 fokon 5-6 percre. De a mákosguba elkészítés után azonnal is fogyasztható.

Ha nincs otthon kifli kiválóan készíthető szikkadt kenyérből vagy zsemléből is mákos guba. :)
mákos

Sütiket használunk a weboldalunk alapvető működéséhez. Ezek a sütik általában csak akkor működnek, ha a felhasználó be van jelentkezve az oldalra. Kikapcsolhatod őket a böngésző beállításaiban.