2024. November 24. (Vasárnap)

Mérgező vacsora- 3 étel melyeket jobb, ha elkerülsz, Japánban

Külföldi hírek SznAnna SznAnna
Rengetegszer fordul elő, hogy megéhezünk, de nincs kedvünk a konyhában rostokolni ezért inkább rendelünk vagy keresünk, egy puccos kis éttermet ahol élvezzük a kiszolgálást és a finomabbnál finomabb ételeket. Ez azonban egyes helyeken nem ennyire egyszerű ugyanis az étlapon finomnak tűnő, de veszélyes ételek is szerepelhetnek.  Te megkóstolnád ezeket a különlegességeket, ha tudnád, hogy veszélyesek?
 
Veszélyes halétel

1. Fugu – A halál csemegéje

Japánban rendkívüli csemegének számít a fugu névre keresztelt gömbhal mely mérgező hal, de ha gondos odafigyeléssel készítik kiváló vacsora készíthető belőle. Fugu Japán éttermek százaiban kapható azonban nagyon nehéz elkészíteni ugyanis egy halban körülbelül 30 ember életét kioltó méregmennyiség található.
Fugu
A fugu mérge annyira erős, hogy nem találták még fel az ellenszerét. A mérgezés tünetei nagyon fokozatosan következnek be miközben az áldozat teljesen tudatánál van azonban a kezdeti stádiumban nem képes mozgatni végtagjait ezt követően a fogyasztó megbénul, elveszíti beszédképességét, majd végül lélegezni sem tud. Mivel a fugu hal mérge annyira erős, hogy légzésbénulást okoz és nincs ellenszere ezért az egyetlen lehetséges módszer a mesterséges lélegeztetés mindaddig, míg az áldozat szervezetéből ki nem ürül a teljes méreg mennyiség. 


2. Vérkagyló – A veszélyes gyönyör

A vérkagyló egy alig 40 cm nagyságú aranyosnak tűnő kagyló, ami a csendes-óceán környező területein igazi ínyencségnek számít. 
Vérkagyló
Különlegessége, hogy 1 nap alatt képes akár 40 liter vizet is megszűrni és ezzel egyidejűleg táplálkozik, mint minden kagyló.  Azonban ennek a lenyűgöző képességnek hatalmas veszélyforrása is van. A megszűrt planktonok ugyanis számos betegséget hordoznak magukban, mint például a tífusz, hepatitisz A,hepatitisz  E. Ezért nem ritka, hogy a vérkagyló fogyasztói betegek az étkezést követően.


3. San-nakji – Bébi polip

A San-nakji egy híres étel Koreában. Az étel egy polipból készül, amit a koreai lakosok nakji-nak hívnak vagy más néven bébi polipnak.
Nakji
Az élő bébi polipokat felszeletelik, és szezámmag olajjal ízesítik őket. Egy szóbeszéd szerint az olajat csak kenőanyagként használják ugyanis a polip tapadókorongjai képesek a vendég torkát „megragadni” és akár megfojtani a gyanútlan áldozatot. 
Néha jobb érdeklődni, hogy mit tesznek elénk az étteremben, mert soha nem tudni, hogy milyen különlegesség milyen veszélyt rejt magában.  


 
vacsora

Sütiket használunk a weboldalunk alapvető működéséhez. Ezek a sütik általában csak akkor működnek, ha a felhasználó be van jelentkezve az oldalra. Kikapcsolhatod őket a böngésző beállításaiban.